فهرست مطالب

پژوهش نامه ی علوی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم احمدیان احمدآبادی*، محمد اخوان صفحات 1-22

    از مهم ترین روش های تربیت اسلامی که در قرآن، سنت، و سیره امامان معصوم علیهم السلام، ازجمله امیر المومنین علی (ع)، به آن توجه و تاکید شده «عبرت آموزی» است. خداوند در قرآن کریم در آیات گوناگون یکی از مهم ترین منابع و عوامل هدایت انسان را عبرت از گذشته و گذشتگان معرفی می کند و با الفاظ و عبارات گوناگون مردم را به دقت و تامل در زندگی و سرگذشت خوبان و بدان فرا می خواند و به انسان ها سفارش می کند که به سیر و تفکر در آیات آفاقی و انفسی بپردازند و عاقبت محسنین و مفسدین را بنگرند. بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع، این مقاله بر آن است که به بیان نقش عبرت آموزی در حوزه اخلاق و تربیت اسلامی با استفاده از منابع معتبر، به ویژه از نگاه امام علی (ع) با توجه به سخنان گهربار و نصایح ارزش مندشان در کتب گوناگون، خصوصا نهج البلاغه، بپردازد.

    کلیدواژگان: عبرت، تاریخ، امام علی (ع)، نهج البلاغه، اخلاق و تربیت اسلامی
  • علی اکبر امینی، فرزانه دشتی صفحات 23-45
    پس از حکومت نبوی حکومت امام علی (ع) است که به رغم مدت زمان کوتاهش پیامدها و آثار فراوانی را برای جامعه بشری به همراه داشته است. رفتار و نگرش سیاسی ایشان به گونه ای بوده است که نه فقط برای مسلمانان بلکه برای تمام دوره ها و حکومت ها به مثابه الگویی به کار گرفته می شود تا بشر به واسطه آن مسیر سعادت و خوش بختی را طی کند. رفتارها و ویژگی هایی مانند صراحت، پاسخ گویی و حساب پس دهی، حاکمیت عامه، عدالت و برابری، انتخابات آزاد، شایسته سالاری، و حاکمیت قانون، که امروزه مورد توجه بسیاری از اندیشمندان علوم اجتماعی و سیاسی قرار گرفته اند، در اندیشه سیاسی و حکومت آن امام جایگاه ویژه ای داشته اند. بنابراین، با توجه به اهمیت این مسئله، ضرورت بازنگری در اندیشه های امام علی (ع)، با توجه به نگرش الهی و انسان مدارانه آن حضرت احساس می شود؛ چراکه حکومت علوی در طی مدت کوتاه خویش، همه آن چه را بر عهده گرفته بود، محقق ساخت. ما می کوشیم که با درک آثار و پیامدهای حکومت امام علی (ع) فضای مناسب تری را برای رشد و بالندگی آحاد مردم در جامعه ترسیم و فراهم کنیم.
    کلیدواژگان: مشارکت عامه، مشارکت و نقش زنان در حکومت، پاسخ گویی و حساب پس دهی صریح، عدالت گستری، محک زنی
  • منصور پهلوان، شکوه چینی فروشان صفحات 47-65
    از قرن ها پیش دانشمندان علوم اسلامی درباره وجوه اعجاز قرآن تحقیق کرده و با استناد به شواهد قرآنی وجوه گوناگونی را ذکر کرده اند. بعضی از ایشان بر جنبه های بلاغی تاکید کرده و برخی وجوه معرفتی و معنوی را برگزیده اند. برای دست یابی به دیدگاه عمیق تری درباره وجوه اعجاز قرآن بهره جویی از نظرهای کسانی که زمان نزول وحی را درک کرده و یا نزدیک به آن بوده اند، بسیار شایسته است و در این میان کلام امام علی (ع)، که خود شاهد نزول وحی و تربیت یافته مکتب قرآن است، صحت و اعتبار بیش تری دارد. در این پژوهش وجوه اعجاز قرآن از دیدگاه امیرمومنان (ع) بررسی شده است. ترسیم سیمای قرآن در نهج البلاغه به وضوح بیان گر عظمت و چندبعدی بودن وحی است. امام علی (ع) در کلام شیوای خویش وجوه گوناگونی از اعجاز قرآن را بیان کرده است. ایشان علاوه بر اعجاز بلاغی، اعجاز علمی، اخبار از غیب، و نبود تناقض در قرآن به معارف والای قرآن و تشریع احکام الهی و اعجاز هدایتی آن اشاره کرده است. این بررسی نشان دهنده آن است که ایشان در کنار هریک از وجوه گوناگون اعجاز قرآن، با تعابیر گوناگون بر جنبه هدایتی این کتاب شریف تاکیدی خاص داشته است. ایشان قرآن را هادی، راهنما، ناصح، نور، شفا، سراج، و ینابیع العلم معرفی کرده و صریحا بیان کرده است که این کتاب کریم بر هدایت همه انسان هایی که با آن قرین و همنشین می شوند می افزاید و یا از گمراهی آنان می کاهد. بنابراین، به نظر می رسد مهم ترین وجه اعجاز قرآن کریم هدایت مخاطبان و آیندگان در همه سطوح علمی و معرفتی و در همه قرون و اعصار است.
    کلیدواژگان
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، نهج البلاغه، وجه اعجاز، تحدی
  • شیرین سالم، مهین حاجی زاده صفحات 67-90
    جناس همانندی دو کلمه در لفظ با اختلاف آن ها در معناست. جناس از مهم ترین عناصر علم بدیع است و به وضوح در نهج البلاغه دیده می شود. هدف از به کارگیری جناس تالیف کلام به گونه ای است که بر زیبایی فنی آن افزوده شود، و باعث می شود که متکلم در تعبیر سخن خود به اوج کمال فنی نایل آید. این صنعت در ادبیات عرب و به ویژه در شعر بسیار کاربرد دارد و فنی برای زیبایی لفظی محسوب می شود. جناس باعث ملکه شدن معنا در ذهن شنونده و افزوده شدن تناسق و تناسب کلام می شود، اگرچه زیاده روی در کاربرد آن کلام را مستهجن می کند. در کتاب ارزش مند نهج البلاغه نیز صنعت جناس موسیقی داخلی متون ادبی آن را تشکیل می دهد، که این موسیقی با تداعی معانی مختلف موجب التذاذ می شود و روح و جان شنونده را به تسخیر خود درمی آورد و به گسترش تخیل ذهنی او کمک می کند. به رغم کارکرد جناس در زیبایی آفرینی، این پدیده ادبی در نهج البلاغه کم تر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی درصدد است تا جستاری در زیبایی شناسی گونه های جناس در نهج البلاغه داشته باشد. ابتدا نگاهی گذرا به جایگاه ادبی و بلاغی نهج البلاغه دارد و پس از تامل در کارکرد جناس نمونه هایی از نهج البلاغه را به عنوان شاهد مثال گونه های جناس می آورد تا زیبایی های این عنصر بدیع نشان داده شود و اثر این پدیده آوایی در بیان معنا تبیین شود.
    دستاورد کلی پژوهش آن است که در کلام امام علی (ع) زیبایی شناسی لفظی یا صوری با زیبایی شناسی معنوی و معنایی هم زمان به کار گرفته شده و صنعت جناس نیز از مهم ترین صنایع بدیع در این کتاب است که با ایجاد نوعی موسیقی زیبا و طنین انداز سبب تداعی معانی مختلف یک لفظ واحد می شود.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، موسیقی، جناس، زیبایی شناسی
  • حسین سلطان محمدی، فاطمه سلطان محمدی صفحات 91-116
    واژه سیاست به معنای اقدام به کاری طبق مصلحت آن است. بر اساس مبانی اسلام می توان گفت سیاست، در معنای عام، تجلی ولایت و رهبری خلق برای حرکت به سوی خالق و زمینه سازی تحقق هدف خلقت انسان است. تعریف سیاست در معنای خاص آن نیز چنین است؛ تدبیر و اداره امور جامعه در مسیر تحقق ولایت الهی. نگاه علی (ع) به سیاست نگاهی توحیدی و الهی است. سیاست به دلیل نقش اساسی اش در شکل گرفتن رفتار و اخلاق جامعه و تاثیر ساختار و رفتار حکومت در سرشت و سرنوشت معنوی مردم جایگاه برجسته ای دارد. رویکرد بنیادین در حکمت سیاسی علی (ع) عبارت است از سیاست آن گونه که باید باشد. تلاش سیاسی در نگاه امام فقط به قصد احراز قدرت نیست. در فلسفه سیاسی علی (ع) توجه به آخرت و اصالت آن، اخلاص، پرهیز از دنیاگرایی، و رعایت اصول اخلاقی و سیاسی مطلوب شمرده می شود. از دیدگاه آن حضرت حکومت پیمانی است سه جانبه میان خدا و مردم و حاکم.
    در حکومت علوی عمل کردن به دین خدا و رعایت حقوق خلق در هم می آمیزد و قدرت فقط از راه های مشروع و ارزش مند استقرار می یابد. استبداد در بینش علوی جایی ندارد. وظیفه امام نیز فرمان بردن از خدا و رعایت حدود الهی است. از دیدگاه آن حضرت مهم ترین مولفه های سیاست اخلاقی عبارت است از: حق طلبی، عدالت محوری، ابزارانگاری قدرت، تقوای سیاسی، کرامت انسانی، مردم گرایی، صلح مداری، عهدمندی، و مصلحت سنجی.
    در کارنامه سیاسی امام علی (ع) هیچ گونه گسستی میان گفتار و کردار نیست و هریک ترجمان دیگری است. آن حضرت اخلاق و سیاست را به هم آمیخت و زمانی که قدرت را به دست گرفت، ذره ای از اصول اخلاقی را فرو نگداشت. در حوزه سیاست از عرصه دیانت رخ برنتافت و نه به بهانه حفظ دین از سیاست روی برگرداند و نه به بهانه حفظ قدرت از دین مایه گذاشت. اخلاق قشر نازکی بر سیاست آن حضرت نبود، بلکه درون مایه آن بود و در کانون توجه آن حضرت قرار داشت.
    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست، سیاست اخلاقی، حکومت، علی (ع)
  • صادق سیاحی، سعیده منصوری نیا صفحات 117-138
    اسماعیل بن عباد، ملقب به صاحب، وزیر فرهیخته و شاعر برجسته ایرانی و عربی سرای قرن چهارم است. صاحب ادیب و سراینده ای متعهد و شیعی است، که در بسیاری از اشعار خود تعهد و پای بندی اش را به مذهب شیعه و دفاع از حقانیت اهل بیت علیهم السلام نمایان کرده است. وی شیفته اهل بیت، به ویژه حضرت علی (ع) است. یکی از قصاید مشهور و برجسته صاحب در مدح حضرت «قصیده لامیه» است. ابن عباد در این قصیده به بیان مناقب و فضایل آن حضرت، به نحوی بسیار شیوا و دلکش، پرداخته است. مدح صاحب از حضرت علی (ع) در این قصیده مدحی قلبی و برخاسته از عمق جان و اعتقاد اوست. درواقع این ابیات اقتباسی بسیار زیبا و روشن از آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) است. وی در این ابیات تصویری بسیار درخور از شخصیت حضرت علی (ع) ترسیم می کند، هرچند قلم بشر را توان آن نیست که تمام زوایای شخصیت آن گوهر هستی را به تصویر بکشد. در این مقاله برآن ایم به بررسی پاره ای از فضایل شخصیت حضرت علی (ع)، که صاحب بن عباد در این قصیده به آن اشاره کرده است، بپردازیم.
    کلیدواژگان: حضرت علی (ع)، صاحب بن عباد، قرآن، حدیث، قصیده لامیه
|
  • Akram Ahmadian Ahmadabadi*, Mohammad Akhavan Pages 1-22

    The most important methods of Islamic ethic and training which is considered and emphasized in Quran، the Sunnah and religious leader’s lifestyle including Imam Ali’s (PBUH)، is a historical lesson for learning methods. Holy Qur''an in various verses introduces historical lessons for learning methods as one of the leading causes of human resources and invites people by different words and phrases to pause and look at the story of virtuous and guilty people for reflecting and monitoring the fate and destiny of them. Since historical events and accidents are similar actions، lack of attention to their lessons will cause excessive loss. In this essay، and in order to introduce the significance of this matter، it is tried to present this issue and its effect on Islamic ethic and training field by referring to authoritative sources especially Imam Ali’s lifestyle and his valuable ideas and recommendations in Nahj-al-balaghah.

    Keywords: lesson, history, Imam Ali (PBUH), Nahj, al, balaghah, Islamic ethic, training
  • Amini Ali Akbar, Farzaneh Dashti Pages 23-45
    The most important methods of Islamic ethic and training which is considered and emphasized in Quran، the Sunnah and religious leader’s lifestyle including Imam Ali’s (PBUH)، is a historical lesson for learning methods. Holy Qur''an in various verses introduces historical lessons for learning methods as one of the leading causes of human resources and invites people by different words and phrases to pause and look at the story of virtuous and guilty people for reflecting and monitoring the fate and destiny of them. Since historical events and accidents are similar actions، lack of attention to their lessons will cause excessive loss. In this essay، and in order to introduce the significance of this matter، it is tried to present this issue and its effect on Islamic ethic and training field by referring to authoritative sources especially Imam Ali’s lifestyle and his valuable ideas and recommendations in Nahj-al-balaghah.
    Keywords: lesson, history, Imam Ali (PBUH), Nahj, al, balaghah, Islamic ethic, training
  • Mansour Pahlavan, Shokouh Chiniforoushan Pages 47-65
    Since early centuries Muslim scholars have studied about different aspects of miracle of the holy Quran and have expressed variant ideas based upon Quran examples. Some have emphasized on its eloquence and others have selected its spiritual and cognitive usages. To gain deeper and more accurate remarks on the Quran miraculous character it is better to study through point of views of those who lived at the age of Revelation، or at least nearby. Among them، one of the best examples was Imam Ali (PBUH)، the witness of descending the Revelation who was grown under the Quran''s teachings، whose words lead us to realize the miraculous aspects of the holy Quran. The Quran''s face have been illustrated inside the bright and clear mirror of Imam Ali''s (PBUH) speeches as well as interesting and considerable descriptions. Such descriptions obviously declare majesty and multisided of Revelation and clarify many aspects of the miracle of Quran. It seems that all descriptions accompanied specially with the guidance aspect of Quran referring to the miraculous leadership and guidance of addressees for the future.
    Keywords: miracle of Quran, Nahj, al, balaghah, miraculous aspect, challenge
  • Shirin Salem, Mahin Hajizadeh Pages 67-90
    Since early centuries Muslim scholars have studied about different aspects of miracle of the holy Quran and have expressed variant ideas based upon Quran examples. Some have emphasized on its eloquence and others have selected its spiritual and cognitive usages. To gain deeper and more accurate remarks on the Quran miraculous character it is better to study through point of views of those who lived at the age of Revelation، or at least nearby. Among them، one of the best examples was Imam Ali (PBUH)، the witness of descending the Revelation who was grown under the Quran''s teachings، whose words lead us to realize the miraculous aspects of the holy Quran. The Quran''s face have been illustrated inside the bright and clear mirror of Imam Ali''s (PBUH) speeches as well as interesting and considerable descriptions. Such descriptions obviously declare majesty and multisided of Revelation and clarify many aspects of the miracle of Quran. It seems that all descriptions accompanied specially with the guidance aspect of Quran referring to the miraculous leadership and guidance of addressees for the future.
    Keywords: miracle of Quran, Nahj, al, balaghah, miraculous aspect, challenge
  • Houssein Soltan Mohammadi, Fatemeh Soltan Mohammadi Pages 91-116
    One of the important issues in the human life and relationships is how to regulate behaviors in the area of political power and the principles and standards governing these relations especially in the area of command. Islam as the last divine religion and the holy prophet Mohammad (S) as the seal of prophets consider a lofty position for ethics and Amīr al-Mu''minīn (A. S) also mixing two important subjects in the area of social life; that is ethics and politics، has given a clear image of the necessity of using ethics- based methods in the area of command in the political power. In fact the personality of Imam Ali (A. S) shaped by Islam and the prophet Mohammad (S) was an entirely ethical one who thought about nothing except reality. On the other hand، Amīr al-Mu''minīn (A. S) had completely noble beliefs about political ethics and for this reason we do not need any old or new political thinking on this issue. The present research tries to examine briefly the most important components and criteria of this attitude from the viewpoint of Amir al-Mu''minīn (A. S).
    Keywords: ethics, politics, ethical politics, authority, Ali (A.S)
  • Sadeq Sayyahi, Saeedeh Mansouri Nia Pages 117-138
    Ismail Ibn-e-Ebad Known as Sahib، an Iranian educated minister and prominent poet was the composer of Arabic poems in 4th century. He is a Committed Shiite poet a man of letters who has demonstrated his loyalty and commitment to the Shiite religion and Ahle-Beyt in many of his poems. There is one of the Sahib’s most famous and outstanding odes. Praising Imam Ali (PBUH) is the ode title Lamiyya in which he describes the virtue of his majesty very eloquently. Sahib’s panegyric of the Imam is this ode that originated in his heart and deep faith، and in fact these verses are clear and fascinating adaptations of Quran verses and Narrations which depict an invaluably and precious picture of Imam Ali’s personality. Although it is not possible for the mortal pen to describe this diamond of creation، in this article we try to study some aspects of Imam Ali’s personality which Sahib-Ibn-e-Ebad has noticed in his ode.
    Keywords: Imam Ali (A.S), Sahib Ibn e, Ebad, Quran, hadis, Lamiyya ode